Ajánlott és kötelező olvasmányok nyárra

  • Publikálva: 29 June 2021
  • Írta: csmate

SZÉP irodalom nyárra…

Kedves Diákom!

Meleg nyári napokon jól esik az olvasás a hűvös szobában. Azért, hogy az olvasás még élménydúsabb legyen, válaszd ki a neked megfelelő évfolyam számára ajánlott „kötelező olvasmányt”!

A választás KÖTELEZŐ, nem az olvasmány.

5.o. . Böszörményi Gyula.: Lúzer rádió, Budapest

6.o. : Nógrádi Gábor: Pete Pite vagy Az anyu én vagyok

         Wéber Anikó: Az osztály vesztese

         Defoe: Robinson

7.o.  Szabó Magda: Álarcosbál, Születésnap

        Békés Pál: Félőlény

        Tasnádi--Jeli-Gimesi: Időfutár 1. rész

Michael Ende: Végtelen történet

Tolkien: Babó

8.o.: Janikovszky Éva: Aranyeső

        Tolkien: Babó

         Rejtő Jenő: Piszkos Fred...

Agatha Christie: Tíz kicsi néger   

Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak   

G. Szabó Judit: Mari, ne bomolj! vagy Különös sziget ( lányoknak)  

  

Így bizonyíthatod, hogy elolvastad az általad választott regényt: Miután megismerkedtél a történettel, készíts illusztrációt a számodra legizgalmasabb részről! Ezt a rövid részt jelöld a könyvben, hogy fel tudd olvasni szeptemberben társaidnak! Olyan technikával jelenítheted meg, amilyennel csak szeretnéd! A gyönyörű alkotásokat díjazni fogjuk! A leendő irodalom füzetedbe állíts össze egy feladatot! Lehet keresztrejtvény, igaz-hamis, anagramma, totó vagy képregény. (Nem kell túl hosszú, elég 6 kérdés, 6 betűből álló feladvány stb.) A szeptembert ennek az élménynek a megbeszélésével fogjuk kezdeni, kérlek, hozd magaddal az első irodalomórára, mert ez lesz az első értékelésed irodalomból!

Tanév közben, a második félévben olvassuk, dolgozzuk fel a klasszikus kötelező olvasmányt, de már augusztusban elkezdheted a regény megismerését. Amennyiben nehezebben olvasol, akkor is kezdj bele, hiszen olvasni tudás nélkül nem leszel sikeres a jövőben sem. Ha elfáradtál, használd a hangos könyvet, hallgasd figyelmesen ezeket a részeket! Kérlek, még ne nézd meg a filmet, hiszen az nem pótolja a regényt! Az év folyamán majd erre is sort kerítünk!

Klasszikus kötelező olvasmány, amellyel a második félévben foglalkozunk majd

5.o. Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk,   6.o. Gárdonyi Géza: Egri csillagok,  7.o. Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője/ Jókai Mór: Az arany ember   8.o. Szabó Magda: Abigél vagy Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Szép nyarat és hasznos időtöltést kívánok!

Magyartanárod