Határtalanul

  • Publikálva: 28 January 2015
  • Írta: webmaster

Határon túl a Kandóval

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Tamási Áron – használattól fényesre csiszolt – gondolatát mi is a magunkénak érezzük. A „tartozni valahová” érzését kicsiben és nagyban egyaránt meg kell tapasztalnunk ahhoz, hogy az identitásunk kialakuljon. Különösen hangsúlyos ez az igen érzékeny korban lévő tizenévesek számára. A történelem, a múlt ismerete mindig is legalább annyira izgatja ezt a korosztályt, mint a jövő. Teli vannak kérdésekkel, s kétségekkel aziránt, amit az elődeik tettek. Talán ők nem követik el majd ugyanazokat a hibákat, ha már tiszta lelkű gyermekként megismerkednek a múlt következményeivel, a saját jelenükkel.

A Határtalanul! Program mindezt magában hordozza. Értéke felbecsülhetetlen. Lehet, hogy most még frissen nem tetten érhető ezekben a gyerekekben, de már megérintette az idegeiket, személyiségük részévé lett. Számunkra ezért nagyon fontos, hogy minden lehetőséget, programot megragadjunk, amellyel gazdagíthatjuk diákjainkat. 

2014. május 3 – 9-ig harmadszor vettünk részt 42 hetedikes diákunkkal egy emlékezetes kiránduláson Erdélyben a Határtalanul! Program nyertes pályázatának köszönhetően. Nagyváradtól a Nyerges-tetőn, a Mohos-tőzeglápon, a Gyergyói-medencén, a Hargitán át Fejéregyházáig mintegy 33 helyszínt derítettek fel gyerekeink Erdélyben. Élményként élték meg, hogy több ezer kilométerre Magyarországtól magyarul gondolkodó, beszélő emberekkel találkozhattak, felülhettek a szekereikre, ehettek az ételükből, hallgathatták a meséiket.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek: „A víz szalad, a kő marad" – Értékek mentén Erdélyben című pályázatunk az oktatásért felelős miniszter döntése alapján 1399200 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül, tehát 2015. május 16-22-ig ebben a tanévben is töltünk egy hetet a nagy hegyek országában. Hetedikeseink már javában dolgoznak a pályázataikon, s igyekeznek minél színvonalasabb munkát kiadni a kezükből.

 

Az alábbi oldalon a múlt évi erdélyi kirándulás napi beszámolói és fotói megtekinthetők.

http://kandohatartalan.blogger.hu/