Határtalanul a Kandóval

  • Publikálva: 3 June 2015
  • Írta: nemja

Kandós diákokkal kalandoztunk Erdélyben

Idén májusban immár negyedik alkalommal indultunk a hosszú útnak Erdély hegyei közé 40 hetedikes diákunkkal a „Határtalanul!” pályázat keretében. Ezt a programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg: Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek címmel, a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítésére.

1399200 Ft-ot nyertünk.

Mostani utunk mottója: „A víz szalad, a kő marad” – Értékek mentén Erdélyben. Hetedikeseink pályázatukhoz kapcsolódó motivációs levelükben maguk említik a legmaradandóbb értékeket, amelyeket szerettek volna mélyebben megismerni az út során. A legfontosabbak: a nép történelme, emlékhelyeinek gondozása, a legendái, az étkezési kultúrája, a természeti környezet ápolása, az emberi kapcsolatok mélysége, népművészete. Előkészítő foglalkozásokon részletesebben ismerkedtek tanulóink Erdély természetföldrajzával népességével. Képet kaptak az észak-mezőségi és a gyimesi emberek életérzéséről, sokat megtudtak az itt élők népviseletéről, népművészetük motívumairól és táncukról is.

Az út során tulajdonképpen a 12. századtól kezdve egészen napjainkig tehettek időutazást a Kandósok Erdélyben azon értékek mentén, amelyek az emberi közösségek összetartó erejét adják, s amelyeket nem mos el sem a víz, sem az idő. Az út főbb állomásai a következők voltak: Királyhágó, a Csomád-hegyen át Kézdivásárhely (Gábor Áron emléke) felé, Bálványos, Nyerges-tető, Csíkszereda, Csíksomlyó, Madéfalva, Gyergyói-havasok, Tusnádfürdő, Prázsmár (erődtemplom) a Barcaságban, Brassó (Fekete templom), Homoród fürdő (Borvíz útja), Farkaslaka (Tamási Áron nyomai), Maréfalva, Korond (Józsa János fazekas munkái), Fehéregyháza (Petőfi Sándor emléke), Segesvár, Nagy-Küküllő…

A gyerekeket leginkább a magasság és a mélység ragadta meg: a hegyek fennkölt magassága és az emberi kapcsolatok mélysége.

Jövőre is szeretnénk elmenni!

További részletekért,képekért katt a LINK-re.

Galériánkba lévő képek ITT tekintketők meg.