Idén 35 éves a Kandó Téri Általános Iskola

 • Publikálva: 11 September 2015
 • Írta: webmaster

FELHÍVÁS

Kedves Szülők! Kedves egykori Kollégáink és Diákjaink!

Iskolatörténeti kiállítást tervezünk, amelyen szeretnénk bemutatni a „régi idők” iskoláját, tanszereit, füzeteit, stb. Kérjük azokat, akik megőrizték ezeket a féltett kincseket, porolják le, s adják kölcsön nekünk, hogy megmutathassuk a régi és mostani diákoknak egyaránt.

 

Szeretnénk felidézni 35 „pillanatot” az elmúlt évtizedeinkből.

Várjuk, gyűjtjük digitálisan az emlékezetes szöveges, képes pillanatokat, emlékeket is, hogy megteljen ennek a virtuális „krónikának” a 35 oldala. Aki szeretné megosztani gondolatait, képeit, az iskola telefonszámán, illetve e-mail címén jelentkezzen.

 

Álljon itt elsőként egy elsárgult riport. A Peremváros című lapban jelent meg 1980. novemberében, s a kezdetekről szól.

 

Peremváros 1980. november

Büszkeségünk a Kandó téri iskola

 • Elnézést kérek, nagy munkában vagyunk – szabadkozott Masek Ferenc igazgató, amikor egy hétköznap délelőtt bekopogtattam hozzá az újonnan átadott – még festék szagú – Kandó téri általános iskolában. - Valóban nagy még itt a nyüzsgés, hiszen a tanítás beindult, de szinte minden nap érkezik valami újabb felszerelés, tanszer, vagy bútor. Ezen a napon éppen egy teherautónyi szék lerakásán fáradoznak az iskola dolgozói.

Az igazgatói iroda legfőbb bútora pillanatnyilag csak egy kis diákasztal két székkel, ide ültünk le pár percre beszélgetni az új igazgatóval.

 • Azt hiszem, önt sokan ismerik a XVIII. kerületben.
 • Bizonyára így van. 1950-ben kerültem ide, azóta tevékenykedem ezen a területen.
 • Szívesen jött dolgozni ebbe az új iskolába?
 • Azt hiszem, sok kerület megirigyelheti ezt az intézményt, mely minden korszerű oktatási feltételt biztosítani fog. A 16 tanterem mellett 5 napközis terem, egy természettudományos előadó, könyvtár, úttörőszoba, 2 tornaterem, 3 gyakorlati foglalkozás terem és egy orvosi rendelő áll a gyerekek rendelkezésére. Figyelembe vették a tervezésnél a technikai munkatársakat is, számukra külön öltözőt tudunk biztosítani. Ugyancsak jelentős haladás, hogy minden napközis igényt ki tudunk elégíteni, és ha elkészül a 600 személyes konyha, akkor helyben készülhet a gyerekek számára az ebéd.
 • Hogyan sikerült elérni, hogy az 540 gyerek elkezdhette a tanulást az 1980/81-es tanévben?
 • Talán nem túlzok, ha azt mondom, szinte példa nélküli az a társadalmi összefogás, melynek nyomán elkezdhettük a tanulást. A különböző társadalmi szervezetek mind kivették részüket a munkából. A szülőkön kívül itt voltak a XVIII. kerületi Tanács dolgozói egy szombatjukat felajánlva. Eljöttek a KISZ-es fiatalok, a Béke téri ifjúsági klub tagjai, a 4.számú Fővárosi Építőipari Vállalat fiataljai. A durva és finom takarításban nagy segítséget jelentett az ócsai Vörös Október Tsz korszerű súrológépe. Nevelőink ugyancsak kivették részüket a munkából. Ezúton szeretném megköszönni a kb. 2100 munkaórát azoknak, akik hozzájárultak ehhez a szép eredményhez.
 • Az iskola körül állványok vannak, és említette, hogy még tovább dolgoznak az építők ebben az évben.
 • Nagyon várjuk, hogy elkészüljön az udvar és befejeződjön a tornaterem építése. Ami a tanuláshoz szükséges eszközöket illeti, ugyancsak folyamatosan kapjuk őket. A kezdeti nehézségek áthidalásához a környékbeli iskolák nyújtottak segítséget, amíg megtelnek szertáraink.
 • A tárgyi feltételek tehát adottak a zökkenőmentes, folyamatos tanításhoz. Hogyan álnak a pedagógusok létszámával?
 • Nem rosszabb a helyzet, mint más iskolákban. Jelenleg kb. 35 fő alkotja a nevelő testületet, közülük csak hárman képesítés nélküliek. Iskolánk angol tagozatos, ennek bizonyára sok szülő örül, hiszen az orosz mellett még egy nyelv alapjaival is megismerkedhetnek gyermekeink.
 • Említette, hogy fontosnak tartja a jó kapcsolatot a szülőkkel, az iskola közelében lakókkal. Mit jelent ez a gyakorlatban az önök számára?
 • Szeretnénk a környék lakói számára nyitottabbá tenni az iskola épületét. Ha elkészül a tornaterem, egy műszakossá válunk. Mivel aránylag távol esünk a kerület centrumától, szeretnénk egy amolyan kis mini művelődési-kikapcsolódási központtá válni. Ehhez meglesznek a feltételek, hiszen az osztálytermek mellett az ún. csatlakozó helyiségek száma elég magas. Délután és esténként működhetnek szakkörök, klubok, lehetőséget kívánunk adni a tornaterem használatára is, kisebb kiállításokat, előadásokat is rendezhetünk. Erre megvan az igény, hiszen bizonyára sokan eljönnének azok közül, akik esténként már nem szívesen mennek be a belvárosba. Remélem a gyermekek mellett a szülők is ellátogatnak hozzánk ilyen alkalmakkor, hiszen ezt az épületet mindenki egy kicsit magáénak érezheti, aki részt vett az építésében. (Riporter: Földesi László)